13 Sep 2016

=| Lirik Lagu : Kalau Sudah Malang - P. Ramlee |=

Assalammualaikum..
Lama aku tak berblog ni..
Tetiba rasa nak post lagu P.Ramlee ni..


Hiiii...
Mengapalah nasibku
Di rundung malang
Sudahlah miskin kerjaku di buang

30 Aug 2016

=| Tazkirah : Kelebihan & Kehebatan Surah AL-FATIHAH |=

Surah Al-Fatihah (الفاتح , al-Fātihah, “Pembukaan”) adalah surat pertama dalam Kitab Suci  Al Qur’an. Surah ini diturunkan di Mekah dan terdiri dari 7 ayat. Al-Fatihah merupakan surah yang pertama-tama diturunkan dengan lengkap diantara surah-surah yang ada. Surah ini disebut Al-Fatihah (Pembukaan), karena dengan surah inilah dibuka dan dimulainya Al-Quran. DinamakanUmmul Qur’an (induk Al-Quran/أمّ القرءان) atau Ummul Kitab (induk Al-Kitab/أمّ الكتاب) karena dia merupakan induk dari semua isi Al-Quran. Dinamakan pula As Sab’ul matsaany (tujuh yang berulang-ulang/السبع المثاني) kerana jumlah ayatnya yang tujuh dan dibaca berulang-ulang dalam solat.

21 Mar 2016

=| Tazkirah : 6 Perkara Yang Mendorong Seseorang Itu Mengumpat Menurut Imam Al Ghazali |=

SIKAP suka mengumpat atau menceritakan keburukan dan kelemahan orang lain dilaknat oleh Allah.

Mereka yang bersikap demikian, secara disedari atau tidak mencela dan mengaibkan orang lain yang hukumnya berdosa besar.

Ketika berbual, sama ada secara sengaja atau tidak, mereka menceritakan keburukan ketuanya, jiran, saudara mara dan orang yang lalu di hadapan mereka.

Firman Allah bermaksud: "Hai orang yang beriman, kalau datang kepada kamu orang jahat membawa berita, periksalah dengan saksama supaya kamu jangan sampai mencelakakan suatu kaum yang tidak diketahui, kemudian kamu menyesal di atas perbuatanmu itu." (Surah al-Hujurat, ayat 6)

Sabda Rasulullah saw seperti yang diriwayatkan oleh Al-Thabrani daripada Abu Hurairah bermaksud: "Yang paling dikasihi Allah antara kamu ialah mereka yang baik akhlaknya, merendah diri, suka pada orang dan disukai orang. Dan yang paling dimarahi Allah ialah mereka yang membawa fitnah, mencerai beraikan di antara sesama saudara dan mencaci orang yang tidak bersalah."

Imam al-Ghazali ada menyebut enam perkara yang mendorong seseorang itu mengumpat;

20 Jan 2016

=| TIPS : Tips Berkhemah Di Dalam Hutan |=

ILMU HUTAN - RUGI TAK BACA.!

Pengalaman masuk hutan, berkawan ngan bebudak asli ni, dan termasuk kengkawan yg memang askar, banyak benda yg saya belajar..iaitu,

Credit : tempatwisatamu.com
1. Lumut Taik Kera. Kalau kita jalan diwaktu malam, terutama di hutan padat dekat dgn air terjun atau sungai (mcm kes saya kat Janda Baik), bila kita jalan dalam gelap, kita akan nampak ada benda2 bercahaya warna hijau..ala2 benda yg pendarcahaya. Benda yg bercahaya tu ialah lumut taik kera, bila siang tak nampak apa2, bila malam dia akan keluarkan cahaya walaupun dgn skit bantuan cahaya dr bulan bintang. Yg bestnya, lumut ni hanya tumbuh didenai (laluan binatang atau orang), so kalau sesat..ikut je laluan ni diwaktu malam, insyaAllah..tak langgar pokok.

15 Jan 2016

=| Personal : Year 2016 |=

Assalammualaikum...
Lama tak sempat nak update di blog ini..apa-apa pun belom terlambat nak ucapkan Selamat Tahun Baru 2016...

Tahun ni punya perancangan :

## Jalan-jalan keliling malaysia

## Casting di lubuk-lubuk ikan yang menarik

## Hiking

## Dan beberapa kejutan lain

Selamat berblogging.ada masa teman update lagi yooo..

##CUTI-CUTI##MALAYSIA##

#Live #Life #Love

Jom plan cuti





@Sofian_Akasah©
Enter a long URL to make tiny: