26 Dec 2009

Out to sunway piramid 24/12/2009

Jam 4.15 ptg.

Bergerak ke sunway dengan kereta ku...pergi dengan bido budak serumah aku..busan duk umah sepanjang hari..

Jam 5.00 ptg.

Haha..baru dapat parking padahal dah sampai sunway dalam 4.45 camtu..sebab bukan jauh pun umah aku ke sunway..tak sampai stgh jam pun..

Jam 5.15 ptg hingga 6.30 ptg.

Temankan bido cari barang dia nak pergi korea..waa...mamat ni..jenuh satu sunway pusing cari kedai jual barang ke luar negara..sebab di korea skrg musim sejuk dan salji...pusing-punya pusing, jumpa la 2 kedai yang jual barang ke luar negara..
Mula masuk Universal Travel, ada la snow cap yang ok..pastu tak puas hati masuk plak Winter Time, dia pulak tak suka snow cap kat winter time..terpaksa patah balik masuk Universal Travel..akhirnya dapat la gak dia beli snow cap..



Jam 6.45 ptg.

Main bowling kat Sunway Mega Lane...Pergh sakit jari jemari kitaorg sebab bola tak sesuai..main dua game plak tu..rasa nak patah jari aku..nak tahu sapa yang menang dua-dua game, mesti la aku...pasni nak repeat lagi main bowling..first game 137 poimt. Second game 109 point.
Second game tu dah tak larat dah..huhuhuhu...kitaorg main bagi cepat abis la..tak larat la sakit jari..


hehehe..sempena krismas...rambut aku dah pendek..


depan sunway mega lanes.


membe serumah aku sekarang..


Jam 8.00 mlm

Gerak gi KFC, makan variety bucket..hehehhe...6 ketul ayam utk dua org..pergh..padahal makan sorg seketul jer..hahhaha..lagi 4 ketul bawak balik umah..

Jam 9.00 mlm

Gerak gi amik membe bido 3 org..gerak gi shah alam uptown..jalan2 pusing2 tgk barang..hehehe..on the way nak kesana kena tahan roadblock..ades..pesal la polis ni tahan aku hari ni...yela kot..keta penuh 5 org..hahahahah..semua setiap sorg dia nak check i/c..aku driver biasa la..check lesen skali..pastu ngan belakang bonet pun nak check...huhuuhu..

Jam 9.30 mlm

Sampai uptwon shah alam..pusing2 round2 sampai sakit kaki..wakakakkakaka...last2 aku beli beg..bukan satu tapi 2...hahahha..satu beg galas dan satu lagi beg blk kampung...

Jam 12.00 mlm

Lepak minum-minum lagi kat uptown shah alam..minum2 pastu gerak balik dalam jam 12.45 camtu...sampai umah dak dekat kul 2 la...ades..bawak pelahan..suka2 jer..padahal lane jalan takda keta..hehehhehe

Jam 2.00 pagi

Apa lagi..tido la..hehehee..

13 Dec 2009

Trip to Batu Pahat | Jemputan Kenduri Rumah Arbain 12/12/2009

ye..kitaorg bertiga iaitu aku, najib(KRC) dan arip(finance) buat trip gi kenduri rumah arbain(PNLD) di Kampung Seri Belahan, Batu Pahat, Johor..

Bergerak dari rumah arip di bangi dalam kul 11 pagi camtu..




ni dah masuk highway plus..dalam perjalanan..



kan tiga org shj yang jalan..




rasanya ni kitaorg dah masuk negeri johor camtu..
bersabar la korg...time dari N9 sampai Johor kena bersabar coz keta aku buat hal..
giler temperature naik tinggi kaw-kaw nyer kalau aku pecut lebih dari 80km/j...
hahhahahaha



akhirnya kitaorg sampai jugak rumah kenduri pada pukul 4 ptg selepas sesat dan cari jalan ke sini..kitaorg dari bangi ke sini ambik masa selama 5 jam...
wakakakaakkakaa...tu dah cam aku balik kedah tu...


dah sampai rumah arbain..pengantin tu...


makan time...tapi aku dah abis makan time ni...


najib tgh makan lagi tu...


sama la arip ni...ni sampai 2 kali tambah...


kenangan bergambar bersama pengantin...
ni bukti ni beb yg kitaorg gi kenduri kahwin arbain..
hehehehehhe..



selamat jalan..on the way balik kL kul 6 ptg lebih camtu...



time ni dari pagoh sampai bangi arip bawak...
kitaorg sampai bangi kul 9.45 camtu la..
letih beb....
huhuhuhhuhuhuhu...

~tahniah dan selamat pengantin baru kepada Arbain dan Isterinya~
~semoga berbahagia selama-lamanya~

8 Dec 2009

Wow - Engkau yang satu

Tanpamu...
Akulah yang rindu
Tanpa dirimu...
Hilanglah manjaku
Kasihmu...
Kata naluriku
Cintamu...
Hanya dihatiku…

Izinkan aku...
Selami hatimu
Izinkan aku...
Bisikkan cintaku
Janjiku...
Pada kau yang satu
Diriku...
Hanyalah untukmu…

Chorus
Engkaulah yang satu
Pujaan hatiku
Sucinya cintaku padamu
Sayangku
Hanya kau yang satu
Kasih dan rinduku...
Milikmu...

24 Nov 2009

Gunung Angsi Camp and Hiking Expedition


happy je korang ye....


Di Kem Tangga Batu, baru 20 peratus ni...
hahahahahaaahhah


Najib tertunggu-tunggu...


Tgh mendaki...pada tahap ni dah 70 peratus dari ketinggian gunung tersebut..


Tgk je najib tolong jew....


Kitaorg nyer guider...


Di puncak Gunung Angsi



Tolong memasak nasi je...perut dah lapar...
yang dalam masstin atas kayu tu ada beras yang sedang dimasak....


Makan time...hahahaha..


Makan beramai-ramai atas gunung....


Seriusnya dia...


Najib kesakitan...

Ada gambar yg belum diupload lagi coz aku pun xdapat nak amik semua sebab bukan aku yg amik gambar...hahahhahaha...
dulu masa zaman kolej leh la aku siap buat on9 album lagi coz aku jurukamera..
sekarang aku dah tak ada camera la...
tunggu la esok atau lusa aku beli satu camera sony...
hehehheehehehe

Ekspedisi selama 2 hari 1 malam gi Gunung Angsi, Ulu Bendul, N9...

Kereta...


Ni la ViVa aku....
hehehhehhehe...
ViVa elite....


Cian kena jemur tgh panas...


ViVa and 6161 berdepan.
masa ni ViVa kena parking luar..
hehehe, kena kasi 6161 dalam lew....
coz aku guna ViVa gi jalan2...


teruk la 6161..huhuhuhu..
elok je aku park 6161 depan pintu umah....
marah bapak aku...


KCN = KeCiaN
dah cam avanza mini plak aku tgk....
tapi ViVa ni la yg jimat giler minyak..

Actually dah lama aku nak upload gambar keta aku ni..tapi tidak kesempatan..malam ni aku upload dua-dua kereta aku ye...

27 Oct 2009

Tension Lagi..

aku tension ler...
tetiba datang semula perasaan memberontak dalam jiwa aku ni...
apa aku nak buat sekarang ni...
semuanya rasa ada..
nak je aku lepaskan penumbuk geram kat mana-mana...
tolong le jangan cari pasal ngan aku lagi..
tension tension tension tension tension

26 Oct 2009

Busannya...

Aku dah lama xupdate blog ni...
huhuhuhuhuhuhu....
busannya....
tak tahu apa nak diceritakan buat masa skrg..
tunggu ler dalam seminggu lagi....
kalau ada cerita best aku update...
ok.

18 Sep 2009

Selamat Hari Raya Aidil Fitri 1430H

Selamat Hari Raya Aidil Fitri 1430H kepada semua rakan-rakan yang bersama aku sama ada di kolej atau diruangan cyber.







ho ho ho balik kampung..

yahooo.....
esok petang aku nak bertolak ke rawang dahulu..
pick up cousin aku kemudian maybe konvoi dgn pak tam aku..
tapi aku rasa atas highway aku dah pecut kot...
hahahahahhhaah...
tak sabar beb nak balik kampung...
hohohohohohoho.......

10 Sep 2009

wawawa...xtvt lepas kerja 10.09.09

wawawawa...ari ni aku kuar opiz kul 5..
aku tak tahu nak gerak gi mana..tau-tau aku dah masuk ke cheras..
aku gi servis keta wira aku jap...
aku gi ke kedai yang repair power windows keta aku hari tu..
kedai ni senang skit..kurang orang datang...
kira bila masuk tu terus dia serve la..
hahahhaahhahahahha...
aku ingat nak tukar minyak hitam jer..
timing belt aku leh tahan lagi la kot..
cek punya cek aku suh dia tukar minyak hitam dulu...
huhuhuhuhuhu...
pastu cek balik keta aku..
pergh absorber depan aku plak problem..
minyak absorber pecah sebelah kiri....
huhuhuhuhuhu...apa lagi pas raya la aku buat nampaknya...
tukar apa yang patut dahulu ler...
aku suh dia cek semua, alhamdulillah semua ok la...
cuma absorber tu dia suh aku bwk perlahan2 la..
ades..dia maybe tak tahu kot..paling plan aku bwk keta atas highway pun 100km/j..
tapi xpa la kot...simpan dulu la pas raya...
huhuhuhuhuhu....
lagi satu dia cakap brek aku ada problem ngan clutch plate..
tu memang dah lama..
cuma orang yang pandai bawak keta aku je tahu camana nak guna break ngan selamat..
clutch plate tu memang dah keras kat dia nyer spring tu..
aku cakap la lepas raya la semuanya...
so apa yg aku service hari ni...
kira berbaloi la..tukang service tu pun betul2 check kereta aku..
so aku rasa ok la dulu...
pas raya kena standby la gak dekat rm1000...
wahahahhahahaha...
nak buat semua yang patut...
kira kedai ni memang bagus la jugak...
aku pun puas hati dia gtau aku apa yang perlu aku tukar...
tapi tak ada la nak tukar segera...kira boleh jalan lagi...
hari ni dia tak kira upah dengan aku sebab hari isnin tu dia dah amik upah utk power windows aku...
hahahhaahahahahahha...
dia kira harga barang jer...
kira lagi berbaloi beb...yahoooo...
aku habis hari ni pun tak sampai rm150...
tukar minyak hitam, oil filter ngan paip air....
huhuhuhuhuhuhuhu..
kalau sabtu ni aku ada duit lagi(xkira la mana aku dapat kan)..
aku nak gi buat break dahulu...
hehehhehehehehehhe...

22 Aug 2009

Ramadhan Datang Lagi

Salam all...
kepada reader2 yg rajin membaca blog aku...
Selamat menyambut kedatangan ramadan dan selamat berpuasa..
di bulan ini bykkanlah kita menambah amal pahala..
so, di kala ini, aku memohon maaf dan salah silap jika ada yg tersalah taip.
Selamat bersahur..

15 Aug 2009

Busannya ~~~ Sabtu 15 August 2009

Huhuhuh...
busannya sekarang ni...
dah kemas bilik , mop lagi...
pastu masak dan makan...
sekarang nak buat apa lagi...
nak keluar malas dan kurang budjet...
kalau ada budjet lebih memang dah keluar tengak wayang ni..
cari member nak chatting ler jawabnya...
huhuhuhuhu....
dah ler sesorang kat rumah ni...
housemate aku cuti balik kelantan...
hari isnin baru dia balik....
nak buat apa sekarang ni...
takkan nak tido plak...
letih ler tido2 ni....
lagipun nanti sakit pala kalau tido lama2....
sapa ada idea....
nak pergi jumpa member kat subang dia plak takda..
gi jumpa awek dia...
huhuhuhuhuhu...
busannya hari ni....

11 Aug 2009

311 Love Song

Whenever I'm alone with you
You make me feel like I am home again
Whenever I'm alone with you
You make me feel like I am whole again

Whenever I'm alone with you
You make me feel like I am young again
Whenever I'm alone with you
You make me feel like I am fun again

However far away, I will always love you
However long I stay, I will always love you
Whatever words I say, I will always love you
I will always love you

Whenever I'm alone with you
You make me feel like I am free again
Whenever I'm alone with you
You make me feel like I am clean again

However far away, I will always love you
However long I stay, I will always love you
Whatever words I say, I will always love you
I will always love you


_________
Like this song too much...
sedap lirik lagu ni....

6 Aug 2009

EYE - SetiaMu Gugur Di Mata

Sekian lama tak ku dengar, suaramu kekasih
Dapat aku rasakan, bahangnya perpisahan
Yang menjarakkan
Cinta kita

Walaupun tidak kau nyatakan
Tapi dapat ku rasakan
Perubahan dirimu yang ketara denganku
Semenjak engkau mengenali dia

Semenjak diusik keresahan
Memaksa aku menemuimu
Alangkah pedihnya hati ini
Bila kau putuskan perhubungan

Tak mungkin akan ku membiarkan
Hatiku menangis kerana mu
Kerana cinta tak kesampaian
Tapi berilah aku kesempatan

Tidak ku tahu mengapa engkau
Menghukumku sedemikian
Tanpa memberi ku kesempatan
Mempertahankan diriku

Luka hatimu mana tempatnya
bencimu tiba oh mengapa
Kasihmu berkubur mana nisannya
Setiamu gugur di mata

Tak ku sangka begitu
Singkatnya cinta kita
Seandainya ku tahu
Lupakan saja

Andainya keterlanjuranku
Maafkan daku kekasih
Kerana menyingkapi sejarah cinta luka
Yang diakhiri dengan airmata

______________________

lagu sedih ni...
sesaja aku letak sini...
layan jiwang2...
ahahhahahahahaha..
layan..............

Demam, batuk n selsema

Wah...
dah seminggu lebih aku batuk n selsema..
dah gi klinik ari tu....
tiada apa2 pun yg berbahaya..
cuma cam biasa ler...
batuk tu memang la..
tapi selsema ni aku pelik la jugak...
selalu kejap jer..
tapi ni lama la jugak nak lega....
huhuhuhuhuhu....

kereta aku dah bawak ke kL..
pasni aku nak moderate keta aku kaw punya...
huhuhuhuhu...
balik minggu lepas just nak amik keta wira aku jer...
dgn keadaan batuk n selsema...
alhamdulillah aku dapat drive selama hampir 6 jam dari kedah ke kL....
dengan selamatnya aku sampai ke kL...
keta ni akan ku gunakan utk time2 hujan atau bila nak kena gi outstation jauh2 ker..
hehheheehehhe...

18 Jul 2009

Selesai sudah...

wah...
berminggu-minggu jarang update blog....
dah tak tahu nak taip apa kat blog...
asyik dengan kerja yg dilakukan di pejabat mahupun di luar...
alhamdulillah segalanya berjalan dengan baik dan lancar....
minggu depan boleh la release sedikit masa...
nak siapkan apa yang sepatutnya sahaja...
dah taknak peningkan kepala lagi.......
yahooooooooooooooooo!!!!!!!!

9 Jul 2009

My Ubuntu Look Like








i'm done with my ubuntu.
edit using compiz and mac theme.
this ubuntu install in my dell latitude e6400...
best....

14 Jun 2009

Exist - Janji Padamu

Exist - Janji Padamu

Tiada kusangka sejak detik itu
Kau membuka pintu kamar dihatiku
Cinta yang terhampar satu tika dulu
Bersinar kembali
Pandainya dikau mencuri hatiku
Dengan kejujuran dan tingkah lakumu
Memberikan aku satu keyakinan
Mendungkan berlalu

Akan kupertahankan cinta ini
Demi kesetiaan kupadamu
Akan kutempuhi onak duri
Demi untukmu bidadari
Percayalah janjiku ini

Andainya kau jauh dariku
Dekat dihatiku
Andainya kau yang pergi dulu
Hampalah cintaku
Jangan tinggalkan ku
Jangan persiakan cinta yang murni

Akan kupertahankan cinta ini
Demi kesetiaan kupadamu
Akan kutempuhi onak duri
Demi untukmu bidadari
Percayalah janjiku ini

Andainya kau jauh dariku
Dekat dihatiku
Andainya kau yang pergi dulu
Hampalah cintaku
Jangan tinggalkan ku
Jangan persiakan cinta yang murni

Andainya kau jauh dariku
Dekat dihatiku
Andainya kau yang pergi dulu
Hampalah cintaku
Jangan tinggalkan ku
Jangan persiakan cinta yang murni

___________________________________
suka gak aku dgr lagu ni...
huhuhuhuhuhu..

Wah dah hari Ahad 14 June 2009

pergh..
dah ari ahad ni...sok keja plak..
esok aku terus gi putrajaya lagi sampai minggu depan..
huhuhuhuh...tapi selamat la tak pergi balik opis dulu..
kalau tak jauh tu...
2 malam lepas semasa balik dari opis aku leh plak accident..
malam tu aku lepak opis dulu sampai kul 8 malam..
hujan ptg sampai malam kat area sri kembangan..
sebelum gerak balik aku ajak member opis aku lepak minum dulu kat ktm serdang..
dah lepak pastu nak balik...
aku kena u-turn lalu depan ktm serdang nak balik ke puchong sebab aku malas guna highway putrajaya..
sampai je dekat bas stand depan ktm serdang ai minggu depan..
aku tersedar ada la sbiji wira ni berhenti tgh jalan..
aku apa lagi terus emergency break la...
lupa plak jalan lincin ngan ada pasir2 lagi..
apa lagi terbalik la aku sendiri...
selamat gak aku jatuh pelahan jer..
kalau tak silap aku time tu aku baru jer naik gear dalam meter aku baru 30 - 40 km/j..
aku cuma calar2 je skit..moto aku pecah cover lampu depan skit..
tapi badan2 aku rasa lenguh giler ni..sampai hari ni tersangat la lenguh...
wah...sok nak gi kerja camana ni..huhuhu..
moto boleh bawak lagi..hujung bulan ni kena repair la..
alahai..terbantut la aku nak bawak keta wira aku datang kL..
huhuhuhu..

11 Jun 2009

E.Y.E - Setelah dirimu aku kenali

Rintangan demi rintangan aku harungi
Sebelum bersua denganmu
Halangan demi halangan aku tempuhi
Sebelum mengenalimu

Setelah dirimu aku hampiri
Kini ku kenali siapa diriku
Kerana rindu aku jatuh cinta
Terasa bahangnya kian mula membara

Satu persatu kesilapan diri ini
Jadi senda gurauanmu
Aku keresahan menjejaki langkahmu
Mentafsir benakmu

Dan kepuraanmu semakin terasa
Bila kau nyatakan hasrat hatimu padaku
Disebaliknya lafaz kata janjimu itu
Kau serahkan kasih sayangmu

Buat insan yang lebih mengerti
Jika dibandingkan
Lebih dulu dari kekasihmu
Yang kau sanjung dan puja

Setelah dirimu aku hampiri
Kini ku kenali siapa diriku
Kerana rindu aku jatuh cinta
Walaupun kini disebaliknya

Lafaz kata-kata janjimu ituRintangan demi rintangan aku harungi
Sebelum bersua denganmu
Halangan demi halangan aku tempuhi
Sebelum mengenalimu

Setelah dirimu aku hampiri
Kini ku kenali siapa diriku
Kerana rindu aku jatuh cinta
Terasa bahangnya kian mula membara

Satu persatu kesilapan diri ini
Jadi senda gurauanmu
Aku keresahan menjejaki langkahmu
Mentafsir benakmu

Dan kepuraanmu semakin terasa
Bila kau nyatakan hasrat hatimu padaku
Disebaliknya lafaz kata janjimu itu
Kau serahkan kasih sayangmu

Buat insan yang lebih mengerti
Jika dibandingkan
Lebih dulu dari kekasihmu
Yang kau sanjung dan puja

Setelah dirimu aku hampiri
Kini ku kenali siapa diriku
Kerana rindu aku jatuh cinta
Walaupun kini disebaliknya

Lafaz kata-kata janjimu itu
Kau serahkan kasih sayangmu
Buat insan yang lebih mengerti
Jika hendak dibandingkan dengan dirinya

Satu persatu kesilapanku
Jadi senda gurauanmu
Aku keresahan menjejaki langkahmu
Mentafsir benakmu
Kau serahkan kasih sayangmu
Buat insan yang lebih mengerti
Jika hendak dibandingkan dengan dirinya

Satu persatu kesilapanku
Jadi senda gurauanmu
Aku keresahan menjejaki langkahmu
Mentafsir benarmu

31 May 2009

Hujung bulan mei..

wah..wah..wah..busannya hujung bulan ni...
xda apa nak dibuat..
xsabar aku nak balik kedah hujung bulan 6 nanti...
nak bawak keta aku mai sini...
ada keta leh la aku jalan2 jauh skit...
hujung minggu ni aku lepak umah membe aku jer...
semalam lepak umah dia....
pagi tadi tolong dia pindah barang nak pindah..
pastu gi makan...n balik umah aku..
membe aku pun join skali dtg umah aku..
petang ni lepak umah aku layan movie jer...
hahahahah...xda usaha nak turun kL..
malas la plak...layan movie 2 3 citer pastu jap lagi hantar dia balik..
skrg pun baru kul 9..huhuhuhu.....
keta aku nak buat macam2 agi ni..
hope hujung bulan ni dah kuar duit claim campur ngan gaji leh la buat keta..
nak kena balik kampung la plak....
huhuhuhuhuhuhu....letihnya..
aku rasa hujung bulan depan kena amik cuti hari jumaat...
nak balik kampung lagi...
pastu balik kL drive keta wira aeroback aku lagi..
kalau pikir balik memang letih..
huhuhuhu..perancangan untuk bulan depan...
esok 1 jun aku kena kerja luar opis plak...
aisyeh....selama 20 hari kena kerja luar opis...
satu bulan la aku xda kat opis...
esok kena gi opis dulu la nak amik assessment laptop dan lain2...
wah letihnya...dah la esok aku kena gi kerja luar pakai moto sendiri...

22 May 2009

How to secure your bluetooth

How to Secure Your Bluetooth Conection

1. Avoid Stranger. Do not accept files, business cards, or any incoming Bluetooth data and connection from unknown people.

2. Disable bluetooth. Do not enable it unless doing so is absolutely necessary. It is always a good idea to keep your mobile phone device in hidden mode to make it all the more difficult for attacker discover your presence.

3. Use long pairing codes. Application developers should avoid using short pairing codes(4 digits). Use the avaiable 16-digit pairing codes for a higher level of security.

4. Avoid default pairing code. Developers and manufacturer must avoid using default pairing code; attacker can easily guess and crack the code.

5. Change default name. Change the default name of your bluetooth-enable device. This will help prevent private information such as model name and ersion from prying eyes.

6. Remove unwanted pairing. Check the paired devices list on phone and remove any bluetooth pairing do not want.


Bagaimana menggunakan bluetooth dengan selamat.

1. Mengelak Dari Orang Yang Tidak Dikenali. Jangan menerima sebarang pemindahan maklumat, file , kad perniagaan atau sebarang sambungan data Bluetooth dari org yg tidak dikenali.

2. Tutupkan sambungan Bluetooth. Tidak memasang dan menggunakan sambungan bluetooth kecuali melakukan sesuatu yg perlu sahaja. Satu idea yg bagus sekiranya sambungan bluettoh selalu dalam keadaan "hidden mode" untuk menyukarkan penyerang/pengodam bluetooth menguasai dan melihat keseluruhan data yg terdapat dalam telefon bimbit atau PDA anda.

3. Menggunakan kod sambuangan yg panjang. Pengeluar aplikasi seharusnya tidak menggunakan kod sambungan yg pendek(4 digit). Gunakan kod sambungan yg panjang seperti 6 , 8 atau 16 digit untuk meningkatkan keselamatan maklumat ketika pemindahan maklumat diantara sambungan dua hala bluetooth.

4. Mengelakkan menggunakan kod sambungan tetapan. Pengilang dan pengeluar semestinya mengelakkan menggunakan kod sambungan yg telah ditetapkan seperti alat sambungan audio(headset); pengodam/penyerang dengan mudah dapat meneka dan memecahkan kod sambungan tersebut.

5. Tukar nama tetapan. Pengguna digalakkan menukarkan nama tetapan alat komunikasi bluetooth yg telah ditetapkan oleh pengeluar. Ini dapat membantu pengguna menyembunyikan maklumatan berkaitan nama model alat komunikasi atau alat sambungan bluetooth yg serta version yg digunakan.

6. Membuang sambungan yg tidak diperlukan. Periksa setiap senarai sambungan bluetooth dalam telefon atau alat sambungan bluetooth serta membuang sebarang sambungan yg tidak diperlukan.

______________________________

Maklumat yg diberikan adalah penting bagi pengguna bluetooth di malaysia.
Dalam pemerhatian saya, hampir 8/10 pengguna bluetooth di kuala lumpur berhati2 dgn penggunaan alat komunikasi yang mempunyai aplikasi bluetooh. Itu cuma anggaran sahaja.
Di atas adalah sebahagian cara untuk mengelakkan kita dari penceroboh atau penggodam telefon dan alat sambungan bluetooth untuk mencuri data atau maklumat yg terdapat di dalamnya seperti file gambar , no telefon, teks pesanan dan sebagainya.
Sekiranya ada sebarang masalah bolehlah berhubung di mohd_sofian87@yahoo.com.

12 May 2009

Howto know your ubuntu version

Telling what version of Ubuntu you are running is extremely easy.

1) Applications -> Accessories -> Terminal
2) Type the following at the prompt:
cat /etc/lsb-release
3) It should output something similar to mine, which looks like this:
DISTRIB_ID=Ubuntu
DISTRIB_RELEASE=8.10
DISTRIB_CODENAME=intrepid
DISTRIB_DESCRIPTION="Ubuntu 8.10"

or try another command

cat /etc/issue

result : Ubuntu 8.10 \n \l

Right Now (Na Na Na) Lyrics



[Intro/Verse1]
It's been so long,
that I haven't seen your face,
I'm trying to be strong,
but the strength I have is washing away.
it won't be long,
before I get you by my side,
and just hold you, tease you, squeeze you, tell you what's been on my mind.

[Chorus]
I wanna make up right now na na,
I wanna make up right now na na,
wish we never broke up right now na na,
we need to link up right now na na,
I wanna make up right now na na,
I wanna make up right now na na,
wish we never broke up right now na na,
we need to link up right now na na,

[Verse2]
Girl I know, mistakes were made between us two,
and we showed,
ourselves that night, even said somethings weren't true,
why'd you go?
and haven't seen my girl since then,
why can't it be the way it was,
cause you were my Homie, lover, and friend...

[Chorus]
I wanna make up right now na na,
I wanna make up right now na na,
wish we never broke up right now na na,
we need to link up right now na na,
I wanna make up right now na na,
I wanna make up right now na na,
wish we never broke up right now na na,
we need to link up right now na na,


[Bridge]
I can't lie, [miss you much]
watching everyday that goes by, [ I miss you much ]
till I get you back I'm gon' try, [ yes I miss you much ]
cuz you are the apple of my eye, [ girl I miss you much ]
I can't lie, [ I miss you much ]
watching everyday that goes by, [ I miss you much ]
till I get you back I'm gon' try, [ yes I miss you much ]
cuz you are the apple of my eye. [ girl I miss you much ]

[Chorus]
I wanna make up right now na na,
I wanna make up right now na na,
wish we never broke up right now na na,
we need to link up right now na na,
I wanna make up right now na na,
I wanna make up right now na na,
wish we never broke up right now na na,
we need to link up right now na na,

[Outro]
I want you to fly with me, [ want you to fly ]
I miss how you lie with me, [ miss how you lie ]
just wish you could dine with me, [ wish you could dine with me ]
the one that'll grind with me, [ said the one that will grind with me ]
I want you to fly with me, [ want you to fly ]
I miss how you lie with me, [ ohh miss how you lie ]
just wish you could dine with me, [ wish you could dine ]
the one that'll grind with me. [ ohh the one that'll grind]...

[Chorus]
I wanna make up right now na na,
I wanna make up right now na na,
wish we never broke up right now na na,
we need to link up right now na na,
I wanna make up right now na na,
I wanna make up right now na na,
wish we never broke up right now na na,
we need to link up right now na na,

__________________
I like this lyric and song..
the best sound to me..

16 Apr 2009

Kehidupanku pada minggu ini..

wah...sedar2 minggu ini dah khamis...dah beberapa lama aku xmenaip..dalam kepala otak aku ni tiada idea untuk menaip..minggu ni sahaja aku benar2 sibuk untuk menyiapkan report assessment yg aku kena buat..meeting xda la byk pun..tapi kalau sekali meeting memang lama la..wah...apa aku nak menaip ptg ni ye..rasa macam takda idea nak menaip apa...actually aku letih dan mengantuk sebenarnya...tidak tahu la kenapa leh jadi sebegini...dah memang tak dapat kawal dah...huhuhuhu...

10 Apr 2009

Apa aku dah buat..,.

Wah..ari ni aku bingung buat kerja aku...aku byk edit blog aku hari ni.,..mesti ada yg perasan blog aku dah bertukar..kepada azuan(example010.blogspot.com)..thanks bebanyak coz byk tolong aku edit blog ari ni...semlm aku dah edit tapi semua dah jahanam coz aku tersalah edit...so terpaksa la ari ni aku edit lain...huhuhuhuu....

9 Apr 2009

Alert Peanut Butter

KENYATAAN AKHBAR MENTEGA KACANG (PEANUT BUTTER) BERJENAMA ‘PETER PAN’ DAN ‘GREAT VALUE’ DARI AMERIKA SYARIKAT DISYAKI TERCEMAR DENGAN BAKTERIA SALMONELLA TENNESSEE
_______________________________________________________
Berdasarkan maklumat daripada ‘INFOSAN EMERGENCY ALERT’ (WHO) dan pihak Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat (FDA), dengan ini dimaklumkan bahawa produk mentega kacang (peanut butter) berjenama ‘Peter Pan’ dan ‘Great Value’ yang dikilangkan oleh Syarikat ConAgra berpusat di Georgia, Amerika Syarikat disyaki telah tercemar dengan bakteria Salmonellatennessee. Hanya mentega kacang yang mempunyai product code “2111” sahaja yang terlibat.

Pengimport Peter Pan di Malaysia, iaitu NasMark Sdn. Bhd. telah bersetuju untuk menarik balik semua produk Peter Pan dengan kod “2111”. Pihak Kementerian Kesihatan Malaysia juga telah mengarahkan semua pegawai-pegawai berkuasa di bawah Akta Makanan 1983 di seluruh negara termasuk di pintu masuk memastikan produk berkenaan tidak masuk ke negara ini dan tidak berada di pasaran.

Sehubungan dengan itu, orang ramai dinasihatkan untuk tidak membeli produk berkenaan dan jika telah membeli produk dengan kod “2111” supaya tidak memakan mentega kacang berkenaan. Orang ramai juga diminta memaklumkan pejabat kesihatan Kementerian Kesihatan Malaysia yang terdekat atau jabatan kesihatan Pihak Berkuasa Tempatan jika mereka menjumpai produk tersebut di pasaran untuk tindakan penyitaan dan pemusnahan.

Tanda-tanda penyakit yang disebabkan oleh Salmonella ialah demam, cirit birit dan kekejangan perut (abdominal cramp). Ianya boleh menyebabkan keadaan yang lebih teruk bagi mereka yang mempunyai masalah kesihatan atau sistem imuniti yang lemah. Sila dapatkan rawatan dari hospital yang berdekatan jika disyaki mempunyai simpton tersebut.

Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan
Kementerian Kesihatan Malaysia

30 Mar 2009

Letihnya..

Pergh dah isnin rupanya..letih la aku hari ni...pagi tadi kul 5.30 baru sampai kL..pergi rumah sepupu aku amik motor balik puchong..sampai puchong dah dekat 6.3o pagi..pergh letih giler..dah la hari ahad drive kereta dari kul 10.30 pagi sampai kul 7 ptg...mula-mula bawak mak pi rumah maklong ani(sepupu mak), lepas tu balik dari rumah maklong, terus hantar adik gi keja..pastu hantar mak balik...terus aku gi sungai petani...sampai S.P pun dah dekat kul 4 lebih...gi amik naemah kat UiTM pastu aku terus gi tanjung dawai, lepak2 jap...member naemah msg cakap nak keluar, aku suh la naemah balik ngan dia coz aku marah tul ngan guard yg jaga pintu masuk UiTM tu..hampeh nyer guard, nak sound2 org plak...dia tu sapa?..dalam kul 5.30 aku hantar naemah gi S.P..member dia amik kat sana, aku gerak kuar dari S.P dah kul 6..sampai rumah dah dekat kul 7 lebih...huhuhuu...lepas mandi siap, pastu makan malam..dalam kul 9 malam aku dah gerak gi tesco kat adik aku..pastu aku terus gerak gi shahab perdana..pergh naik bas kul 10.50..lembab siot bas ni..huhuhu...skrg kat opis tgh pikir nak buat apa plak...huhuhu

27 Mar 2009

Penatnya tunggu...

Sekarang kul 9.20 mlm aku kat puduraya lagi tunggu bas nak balik kedah kul 10 nanti...sib aku activate broadband weekly so dapat arr access tenet guna bluetooth PAN..lembab la skit..huhuhu...janji aku leh balik kampung...huhuhuhu..

26 Mar 2009

Sakit pala n rasa nak demam...

hah...ini la yg aku tak suka bila time kerja sakit pala dan nak demam...
letih oo ari ni sebab sakit pala lagi...
bekas sengat lebah yg semalam pun rasa nak demam pun ada...
huhuhu...dah la semalam tak tido...
tolong member siapkan website e-commerce beliau.,..
dari kul 9 malam lebih aku kat rumah member aku sampai pukul 6.30 pagi baru aku balik...
banyak oo nak kena buat ngan website yg dia edit tu...
edit product list, database, process page, admin page dan macam2 la yg aku pikir leh ditambah...
memang letih arr..pagi tadi mak aku call cakap dah sampai kL..
excited nak jumpa tapi xleh jumpa jugak...
balik dari rumah member pukul 6.30 sampai kul 7.00 pagi..
pastu bersiap nak keluar gi opis plak..
hari ni aku keluar gi opis awal la skit..
kul 7.30 pagi aku dah keluar...ingatkan nak gi jumpa mak sekejap..
tapi tak kesampaian...aku terus je pergi opis...
awal la sampai pagi tadi..kul 8.00 aku daah clock in..
huhuhuhuhu..

25 Mar 2009

Guna Blueproximity untuk lock laptop..

Sesiapa yg menggunakan linux terutama skali Ubuntu bolehla guna Blueproximity untuk lock laptop..kena digunakan bersama bluetooth device yg lain seperti handphone utk auto lock screen..hehehehe..aku dah cuba dan berjaya..

What is it?
  • BlueProximity is a clever program by Lars Friedrichs that sets up your computer to lock itself when your phone is out of bluetooth range, and unlock itself when it comes close enought again. You can also also make it turn off and on the monitor, music, change msn status and pretty much everything you can imagine.
Why do I want it?
  • Ultimate coolness! Nothing is as super cool as just walking up to your computer and watch it come alive without you doing anything. Ok, it can be argued that this is semi-useful, but we will all do it for the coolness factor
How to do it? {installation}

If you use Hardy or newer, blueproximity is in the repos, so simply install the usual way and jump to setup instructions:

Code:
sudo apt-get install blueproximity
If you don't have blueproximity in your reps (older ubuntu than hardy), follow these:

Install dependencies:
Code:
sudo apt-get install bluez-utils python-gtk2 python-glade2 python-configobj python-bluez

Sumber : Blueproximity
Howto - Ubuntu



Ades kena sengat lebah...

Alahai...apa la hari ni...lepas breakfast pagi tadi..aku plak kena sengat lebah..,huhuuhu..time tu aku tgh bercakap dalam handphone ngan mak aku...tetiba aku bersin seketika kemudian aku rasa skit cam kena gigit semut api kat leher..pegang la leher...kemudian aku lihat lebah kat tangan aku...kecik lagi lebah tu..huhuhu...sian dia..dah mati plak lepas sengat aku...pergi la ke klinik zarif tingkat satu dkt ngan foodcourt sapura tu..nak buang penyengat lebah tu dan amik ubat...kena la charge rm40...huhuu..naik la skit nampak cam love bite kat leher aku ni...huhuhu..betul2 leher dia kasi love bite @ lebah bite..huhuhu..sakit la gak...

18 Mar 2009

Apa nak bicara?..Bluetooth PAN la...

Wah dah lama xupdate blog ni..
bukan malas la..tapi byk kerja...
nak tgk blog pun xsempat...
huhuhhu..apa nak menaip ni...
xkan nak meraban sesorg plak...
huhuhuhuuhu....
anyway..sekarang ni aku bz dalam project aku sendiri..
untuk cari kelemahan product yg mempunyai bluetooth...
hahahahhahaha..best jugak guna bluetooth ni..
dgn bluetooth la aku dapat guna internet kat umah...
nak tahu camana?..senang sahaja..
sambungkan bluetooth diantara Laptop dan Mobilephone..
kemudian buat connection untuk services Bluetooth PAN(Personal Area Network).
selepas itu boleh la korg buka web browser korg tu selepas sambungan data diterima..
tetapi pastikan anda onkan dulu celcom broadband..
sebab pembawa data dalam bluetooth handphone akan gunakan GPRS atau EDGE untuk sambungan ke internet..
kalau guna Bluetooth DUN(Dial-up Network) pun bleh jer..
tapi charge yg dikenakan untuk Bluetooth DUN tu mahal la berbanding Bluetooth PAN yg hanya perlu onkan broadband jer..
so easy la aku nak connect ke internet dgn bayaran rm6 sehari dengan hanya menggunakan handphone aku jer..
korang nak tahu tak apa jenama handphone aku guna..
ala..model biasa jer, Nokia 2600c..
tapi penerimaan data melalui GPRS dan EDGE lebih laju dari guna Dial-Up....
hehehehehe...cubalah..

24 Feb 2009

My New Laptop Theme Like MAC OS??

hehehehe...tidak tahu mahu buat apa hari ni..so ari ni aku edit ubuntu aku dgn theme Mac OS..
nampak skit cam guna Mac OS..tapi still Ubuntu Hardy Heron 8.04 LTS..


boleh la kan..dari aku still guna theme yg lama..nak juga aku tukar2 theme aku ni..
sesiapa yg menggunakan os linux especially ubuntu, debian dll..
leh la bertukar pandangan untuk menambah baik OS kita..
yehaaa!!!!


jom tukar dari OS Windows XP dan Vista kepada FOSS dan linux..
kebebasan di tangan anda untuk menentukan sistem pengoperasian yg anda gunakan..

17 Feb 2009

Kebenaran...

Sedap bunyi nya kan..bagaimana nak buktikan kebenaran jika org masih mengata dan menyangka perihal keburukan...susah benar kan rakyat malaysia yg terus mempercayai keburukan dari kebenaran..menyebarkan sentimen perkauman dan permusuhan sesama kita..siapa yg rugi..org melayu jugak..kita bertekak dan bermusuh tapi org lain amik kesempatan ke atas apa yg berlaku..sesuatu kebenaran itu perlukan bukti..tetapi bila bercakap hal keburukan tidak perlukan bukti..terus je tersebar cam beli goreng pisang panas yg memang sedap dimakan..bangsa kita mudah lupa..sebab permusuhan la kita masih xmaju..hasad dengki, tamak haloba, penipuan dsb..apa yg kita dapat..kita semakin mundur..masa tu adalah org yg tahu kelemahan kita amik kesempatan..memburukkan lagi imej kita..bagaimana kita nak buktikan yg apa diburukan tu salah..nak bersumpah-sumpah lagi..bahaya bila bersumpah laknat..akan datang musibah keatas diri kita sendiri..sedarlah..dalam kajian sejarah..kita ni dahulunya satu bangsa yang hebat..satu bangsa yg dikenali..satu bangsa yg mengekalkan identiti dengan bahasa melayu melayu terkenal sebagai lingua franca suatu masa dahulu..tetapi sekarang..apa sudah jadi..dengan kebenaran yg tidak terbukti, dengan perihal keburukan yg tersebar meluas..bila masa kita nak bertindak..kita perlu lah bertindak untuk mempertahankan maruah diri, bangsa dan agama..dalam keburukan yg disebarkan tu..kita perlu lah bangun mempertahankan maruah kita..bukan hanya bersumpah laknat tapi dengan mencari petunjuk dan keredhaan dari allah s.w.t..kita pohon kepadaNya supaya dibuktikan yg apa diburukan itu adalah bukan dari kita..keburukan sesorg itu pula tak perlu lah org lain hebohkan..lagi nak menambah dosa sahaja..itu la bangsa melayu, bila ada sahaja keburukan org lain, segera sahaja dihebohkan..betullah cakap Tun Mahathir bahawa, MELAYU MUDAH LUPA..lupa bila dia memburukkan org lain tapi diri sendiri tak sedar ada jugak keburukannya tersendiri..apalah faedah yg kita dapat dgn memburukkan org lain..manusia memang tidak lari dari membuat kesilapan..tetapi berlajar dari kesilapan adalah penting untuk memperbaiki diri sendiri..berusahalah wahai bangsaku, MELAYU, janganlah diperlekehkan org lain kerana dari setiap diri manusia itu pun ada kesilapannya tersendiri..sama ada kita sedar atau tidak sahaja..

10 Feb 2009

Hujan Yang Berlalu

Huhuhuhu...semalam lepas tgk citer Ong Bak 2..kuar je dari pawagam TGV kat kLcc tu hujan...huah..nak balik umah pun busan..lepak2 kat kLcc jap..pastu aku jejalan gi kat LRT kLcc..ingatkan nak balik terus..last2 aku nek lrt menuju ke kelana jaya...hahahaha..aku henti kat pasar seni jap...usha2 lepak kat lrt stesen ni..dah nak masuk maghrib pun org kat kL ni masih ramai lagi kan yg jejalan termasuk la aku tu...tgk la mat saleh sorg tu...dari stesen pasar seni dia tangkap gambar stesen KTM Kuala Lumpur..ala stesen yg byk nostalgia dan sejarahnya kepada Keretapi Tanah Melayu..pelik aku tgk mat saleh tu..byk gak gambar yang dia amik..dah nak gelap time tu..buat apa la dia capture gambar stesen Keratapi Kuala Lumpur ni dekat2 nak gelap ni...maybe sebab view dia cantik kot..kalau aku ada kamera pun aku dah amik letak kat blog ni...hahahaha...pastu aku xtentu arah..nak ke arah kelana jaya atau balik sahaja...kemudian aku amik keputusan balik rumah sahaja la..aku amik la tren ke stesen jelatek..masa ni org ramai pun dah kurang sedikit...sampai jelatek aku balik rumah jalan kaki..time ni sepupu aku guna moto dia..tak dapat la aku nak merempit..hahahahah

4 Feb 2009

Email Mengenai KFC Holdings (M) Bhd

Salam semua...

tujuan email ni adalah untuk memberi penjelasan mengenai boikot KFC. banyak orang dah tanya pada saya mengenai KFC.dan ada juga yang sms kata "baik ko berenti keja ngan KFC.ko dok bunuh orang palestin"... .dah banyak sms yang saya dapat...daripada kawan2 sekolah, universiti dan segenap lapisan masyarakat.

untuk pengetuahuan semua, KFC Holdings (M) Bhd adalah milik Kulim (M) Bhd. Kulim ini pula adalah anak syarikat Johor Corporation. siapa yang tidak tahu sila cari mengenai johor corporation. oleh itu, KFC Holdings(M) Bhd adalah milik malaysia . tiada sebarang keuntungan yang diberikan kepada US mahupun Israel . KFC hanya menggunakan nama. KFC malaysia hanya membayar yuran penggunaan nama sahaja.

akan tetapi, setelah KFC menjadi anak syarikat Johor Corporation, pengerusinya sedang berusaha untuk membeli KFC di US . ini adalah usahayang sangat murni. Tan Sri Ali Hashim adalah pengerusinya yang memang mempunyai idea bisnes yang bernas. selain itu juga, dibawah KFC Holdings (M) Bhd terdapat anak syarikat iaitu :

Pizza Hut
Kedai Ayamas
RasaMas Restaurant
Ayamas Food Corporation Sdn Bhd
Region Food Industries (Sos life)
bakery ( untuk garlic bread & roti2 di KFC)

tenaga kerja untuk semua syarikat ini adalah majoriti melayu islam.oleh itu, bayangkan lah jika masyarakat memboikot KFC apa akan terjadi kepada orang islam malaysia ?oleh itu fikir2 kan lah apa yang saya katakan ini. diharap dapat memberi penjelasan kepada sahabat2 dan sesiapa sahaja.sama- sama kita membangunkan ekonomi orang islam.inilah dinamakan Jihad Bisnes.


sekian.


Muhamad Ammar Abdullah
Halal Audit Executive
KFC Holdings (M) Bhd
03-20263388 ext 282
012-5678443

2 Feb 2009

Hari Ahad Yang Berlalu

Wah....aku menghilangkan masa busan aku smlm dgn meronda kL...wahahhahaa...busan plak duk umah..apa lagi meronda la...mulanya kul 9.00 malam aku kuar nak gi makan...kemudian aku menuju ke dataran kebetulan plak ada konsert apa ntah...xnak plak aku singgah..buang masa aku jer kat sana...aku ke bangsar usha jalan nak gi jumpa member sekolej aku yang rapat denganku masa kat kolej...so dah tahu jalan mana aku nak amik malam ni...sebab aku ada hal nak jumpa malam ni...semalam dia malas nak kuar katanya...so dah lepas gi bangsar..perutku berkeroncong...aku pusing sampai ke cheras pikir nak makan kat mana la...last skali aku gi kampung baru gak...makan kat western house dekat area kampung baru tu...jauh beb berpusing dengan moto...dari bangsar ke cheras kemudian ke kampung baru...hahahahaha...pas makan chicken chop kat situ...aku gi bukit permai...tengok permandangan kuala lumpur di waktu malam...bukan nak tgk sgt pun...tgk pemuda pemudi kita jer ramai berpacaran dan berpeleseran di situ...wahahahahaha..sekali budak pencegah maksiat yang aku join team diorang buat serbuan kat bukit permai pada 3 minggu lepas ada plak...mesti tgh usha line...biasa la..operasi mencegah maksiat selalunya start kul 1.30 pagi...aku lepak2 kat situ jap..kemudian aku balik rumah nak tido...tapi tak dapat tido...bergayut la ngan awek aku sampai hampir kul 3.30 pagi la kot xsilap aku...last2 aku pun tertido...sejuk beb tido lambat..

Tension Lagi

Wah tensionnya hari ni...
baru masuk kerja lepas cuti seminggu dah tension tahap cipan nak bunuh anak...
wahahahahhaahhahaihahaha..
xda la tension pun..
suka suki jer...
sebenarnya aku skrg pening kepala pasal kerja ni..
so ari ni aku usha byk blog dan byk gak la aku membaca...
study sal kerja aku ni kena la gak..
kalau x study sal kerja aku tgh buat ni camana nak paham erk..
sebenarnya aku pun biul apa aku dah buat sekarang ni...
huhuhuhuhuhuhu...

5 Jan 2009

Berlajar benda baru.

Hai all...apa berlajar benda baru ni...
hehehehehehehehehe..
dalam sibuk duk berlajar pun aku still leh buat blog lagi...
saja jer nak menaip..
beberapa hari ni asyik hujan saja...
tapi cuaca hari ni bagus sekali..
smlm aku tido awal dan bangun pun awal..
semangat nak dtg kerja beb..
hehehhehehehehe..
hari ni aku berlajar sesuatu yang baru lagi berkenaan apa itu mobile.
hope aku boleh cacth up mengikut jadual yang aku sendiri bikin...
hehehehehehhee...

2 Jan 2009

Salam Maal Hijrah & Selamat Tahun BAru

Assalammualaiku...
wah..wah..wah...sedar tak sedar...masa berjalan dengan begitu pantas..
baru sahaja kita menyambut maal hijrah iaitu tahun baru dalam kalender islam..
tak sampai seminggu kita dah sambut tahun baru masihi...
cepatnya masa berlalu..aku pun tiada sempat nak mengomel kat blog lagi...
sekarang dah tahun baru...apa azam kita ye...takkan masih di takuk yang lama...
tahun 2008 meninggalkan banyak kenangan pahit dan manis...
tetapi dapat jugak aku teruskan kehidupan kerana kehidupan itu adalah nikmat yang ALLAH s.w.t berikan kepada kita..bersyukur la selahi umur kita masih panjang dan sentiasa la berdoa semoga dikurniakan rahmat dan keredhaanNYA..
pepagi ni masih tiada idea atau sumber untuk kita berkongsi la..
apa-apapun buat teman2 dan rakan2..
Selamat Menyambut Tahun Baru dan semoga bergembira selalu..
Enter a long URL to make tiny: