31 May 2009

Hujung bulan mei..

wah..wah..wah..busannya hujung bulan ni...
xda apa nak dibuat..
xsabar aku nak balik kedah hujung bulan 6 nanti...
nak bawak keta aku mai sini...
ada keta leh la aku jalan2 jauh skit...
hujung minggu ni aku lepak umah membe aku jer...
semalam lepak umah dia....
pagi tadi tolong dia pindah barang nak pindah..
pastu gi makan...n balik umah aku..
membe aku pun join skali dtg umah aku..
petang ni lepak umah aku layan movie jer...
hahahahah...xda usaha nak turun kL..
malas la plak...layan movie 2 3 citer pastu jap lagi hantar dia balik..
skrg pun baru kul 9..huhuhuhu.....
keta aku nak buat macam2 agi ni..
hope hujung bulan ni dah kuar duit claim campur ngan gaji leh la buat keta..
nak kena balik kampung la plak....
huhuhuhuhuhuhu....letihnya..
aku rasa hujung bulan depan kena amik cuti hari jumaat...
nak balik kampung lagi...
pastu balik kL drive keta wira aeroback aku lagi..
kalau pikir balik memang letih..
huhuhuhu..perancangan untuk bulan depan...
esok 1 jun aku kena kerja luar opis plak...
aisyeh....selama 20 hari kena kerja luar opis...
satu bulan la aku xda kat opis...
esok kena gi opis dulu la nak amik assessment laptop dan lain2...
wah letihnya...dah la esok aku kena gi kerja luar pakai moto sendiri...

22 May 2009

How to secure your bluetooth

How to Secure Your Bluetooth Conection

1. Avoid Stranger. Do not accept files, business cards, or any incoming Bluetooth data and connection from unknown people.

2. Disable bluetooth. Do not enable it unless doing so is absolutely necessary. It is always a good idea to keep your mobile phone device in hidden mode to make it all the more difficult for attacker discover your presence.

3. Use long pairing codes. Application developers should avoid using short pairing codes(4 digits). Use the avaiable 16-digit pairing codes for a higher level of security.

4. Avoid default pairing code. Developers and manufacturer must avoid using default pairing code; attacker can easily guess and crack the code.

5. Change default name. Change the default name of your bluetooth-enable device. This will help prevent private information such as model name and ersion from prying eyes.

6. Remove unwanted pairing. Check the paired devices list on phone and remove any bluetooth pairing do not want.


Bagaimana menggunakan bluetooth dengan selamat.

1. Mengelak Dari Orang Yang Tidak Dikenali. Jangan menerima sebarang pemindahan maklumat, file , kad perniagaan atau sebarang sambungan data Bluetooth dari org yg tidak dikenali.

2. Tutupkan sambungan Bluetooth. Tidak memasang dan menggunakan sambungan bluetooth kecuali melakukan sesuatu yg perlu sahaja. Satu idea yg bagus sekiranya sambungan bluettoh selalu dalam keadaan "hidden mode" untuk menyukarkan penyerang/pengodam bluetooth menguasai dan melihat keseluruhan data yg terdapat dalam telefon bimbit atau PDA anda.

3. Menggunakan kod sambuangan yg panjang. Pengeluar aplikasi seharusnya tidak menggunakan kod sambungan yg pendek(4 digit). Gunakan kod sambungan yg panjang seperti 6 , 8 atau 16 digit untuk meningkatkan keselamatan maklumat ketika pemindahan maklumat diantara sambungan dua hala bluetooth.

4. Mengelakkan menggunakan kod sambungan tetapan. Pengilang dan pengeluar semestinya mengelakkan menggunakan kod sambungan yg telah ditetapkan seperti alat sambungan audio(headset); pengodam/penyerang dengan mudah dapat meneka dan memecahkan kod sambungan tersebut.

5. Tukar nama tetapan. Pengguna digalakkan menukarkan nama tetapan alat komunikasi bluetooth yg telah ditetapkan oleh pengeluar. Ini dapat membantu pengguna menyembunyikan maklumatan berkaitan nama model alat komunikasi atau alat sambungan bluetooth yg serta version yg digunakan.

6. Membuang sambungan yg tidak diperlukan. Periksa setiap senarai sambungan bluetooth dalam telefon atau alat sambungan bluetooth serta membuang sebarang sambungan yg tidak diperlukan.

______________________________

Maklumat yg diberikan adalah penting bagi pengguna bluetooth di malaysia.
Dalam pemerhatian saya, hampir 8/10 pengguna bluetooth di kuala lumpur berhati2 dgn penggunaan alat komunikasi yang mempunyai aplikasi bluetooh. Itu cuma anggaran sahaja.
Di atas adalah sebahagian cara untuk mengelakkan kita dari penceroboh atau penggodam telefon dan alat sambungan bluetooth untuk mencuri data atau maklumat yg terdapat di dalamnya seperti file gambar , no telefon, teks pesanan dan sebagainya.
Sekiranya ada sebarang masalah bolehlah berhubung di mohd_sofian87@yahoo.com.

12 May 2009

Howto know your ubuntu version

Telling what version of Ubuntu you are running is extremely easy.

1) Applications -> Accessories -> Terminal
2) Type the following at the prompt:
cat /etc/lsb-release
3) It should output something similar to mine, which looks like this:
DISTRIB_ID=Ubuntu
DISTRIB_RELEASE=8.10
DISTRIB_CODENAME=intrepid
DISTRIB_DESCRIPTION="Ubuntu 8.10"

or try another command

cat /etc/issue

result : Ubuntu 8.10 \n \l

Right Now (Na Na Na) Lyrics



[Intro/Verse1]
It's been so long,
that I haven't seen your face,
I'm trying to be strong,
but the strength I have is washing away.
it won't be long,
before I get you by my side,
and just hold you, tease you, squeeze you, tell you what's been on my mind.

[Chorus]
I wanna make up right now na na,
I wanna make up right now na na,
wish we never broke up right now na na,
we need to link up right now na na,
I wanna make up right now na na,
I wanna make up right now na na,
wish we never broke up right now na na,
we need to link up right now na na,

[Verse2]
Girl I know, mistakes were made between us two,
and we showed,
ourselves that night, even said somethings weren't true,
why'd you go?
and haven't seen my girl since then,
why can't it be the way it was,
cause you were my Homie, lover, and friend...

[Chorus]
I wanna make up right now na na,
I wanna make up right now na na,
wish we never broke up right now na na,
we need to link up right now na na,
I wanna make up right now na na,
I wanna make up right now na na,
wish we never broke up right now na na,
we need to link up right now na na,


[Bridge]
I can't lie, [miss you much]
watching everyday that goes by, [ I miss you much ]
till I get you back I'm gon' try, [ yes I miss you much ]
cuz you are the apple of my eye, [ girl I miss you much ]
I can't lie, [ I miss you much ]
watching everyday that goes by, [ I miss you much ]
till I get you back I'm gon' try, [ yes I miss you much ]
cuz you are the apple of my eye. [ girl I miss you much ]

[Chorus]
I wanna make up right now na na,
I wanna make up right now na na,
wish we never broke up right now na na,
we need to link up right now na na,
I wanna make up right now na na,
I wanna make up right now na na,
wish we never broke up right now na na,
we need to link up right now na na,

[Outro]
I want you to fly with me, [ want you to fly ]
I miss how you lie with me, [ miss how you lie ]
just wish you could dine with me, [ wish you could dine with me ]
the one that'll grind with me, [ said the one that will grind with me ]
I want you to fly with me, [ want you to fly ]
I miss how you lie with me, [ ohh miss how you lie ]
just wish you could dine with me, [ wish you could dine ]
the one that'll grind with me. [ ohh the one that'll grind]...

[Chorus]
I wanna make up right now na na,
I wanna make up right now na na,
wish we never broke up right now na na,
we need to link up right now na na,
I wanna make up right now na na,
I wanna make up right now na na,
wish we never broke up right now na na,
we need to link up right now na na,

__________________
I like this lyric and song..
the best sound to me..
Enter a long URL to make tiny: