29 Apr 2010

Pine Tree and Twin Peak Expedition

Salam all...
wee...terlupa plak aku nak update pasal kembara pada 2 minggu yang lalu...
2 minggu lepas aku dan rakan-rakan dari kelab kembara telah menerjah ke pine tree dan twin peak dekat freaser hill..
agak mencabar la jugak trek mendaki kali ni..
so next time kalau trek mencabar sebegini baik aku bersiap siaga lebih awal..
hahahhahahhahahaahah...
bermula pada hari jumaat 16 april 2010..
dan pulang pada 17 april 2010...
2 hari 1 malam berada di sana..
Bergerak ke Freaser Hill pada hari jumaat...
Mula mendaki ke camp site selama 2 lebih...
Bermalam di camp site...
Mula mendaki puncak bermula jam 5.30 pagi..
Sampai di puncak Pine Tree selepas jam 6.00 pagi..
Berehat seketika di Pine Tree serta bergambar kenangan....
Memulakan pendakian ke Twin Peak selepas jam 7 pagi...
Sampai di puncak Twin Peak lebih kurg jam 8.30 pagi kot..
hahahahha..
So apa lagi...bergambar dan bersuka ria la..
Turun dari Twin Peak ke camp site selepas jam 9.00 pagi..
Sampai di camp site lebih kurg 10.30 pagi..
Bersiap dan kemaskan camp site untuk pulang..
Bergerak pulang jam 11.30 pg..
Selamat sampai Freaser Hill jam 1.45 ptg(group kedua)..
Group terakhir sampai hampir jam 3.30 ptg...
Mandi dan bersihkan diri...
bergerak turun dari freaser hill jam 4.30 ptg...
Selamat sampai opis jam 8.30 malam...
Pada pendakian kali ini...
Aku ditugaskan membawa kereta Nissan X-trail Syarikat..
untuk memudahkan pengangkutan....
hehehhehe...
so dari opis sampai ke Freaser Hill dan balik semula ke opis pun aku yg drive...

Di bawah adalah beberapa keping gambar yang diambil di sana...











































19 Apr 2010

Dari Ustaz Hj. Ismail Kamus

Untuk Pengetahuan Kita Bersama....

1) Jin berasal dari Jan (Bapak Jin) dan gelarannya
Azazil. Dicipta dari api (biru), dan telah beramal
puluh ribu tahun lamanya ..

2) Apabila Allah swt. memerintahkannya supaya tunduk
menghormati Nabi Adam, mereka telah ingkar. Allah swt.
melaknat dan perintah turun ke bumi.

Jin terbahagi kepada dua iaitu Jin Islam dan Syaitan.

3) Jin Islam pula terbahagi kepada dua iaitu Jin
Islam(Soleh) dan Jin Tidak Islam (Tidak Soleh).
Syaitan yang turun kesemuanya jahat (tidak Islam).

4) Makanannya dari Api (Asap). Itu sebab orang-orang
Melayu dilarang mengunakan kemenyan kerana Jin paling
suka dengan asap yang busuk. Tetapi orang-orang melayu
ini degil, suka sangat dengan asap kemenyan. Beliau
menambah, orang-orang yang suka hisap rokok itu,
adik-beradik jin lah tuu.

5) Tempat tinggal Jin seperti di awan , sungai, hutan,
lombong, laut, tempat-tempat tinggi (KLCC), tandas dan
kubur.

6) Beliau menasihat apabila ingin buang air di
perjalanan (contohnya jalan raya), perlu baca " Sala
Mun, ' Ala Sulaiman, Fil 'alamin."

Mengikut sirahnya jin sangat takut dengan Nabi
Sulaiman
. Orang-orang Melayu suka sangat membaca
ucapan, "Ampun Datuk, Anak cucu tumpang lalu" Masa
bila pulak jin dapat pangkat datuk. Dan masa bila
pula, kita jadi cucu cicit jin !!!!

7) Jin tidak mengetahui akan alam ghaib, itu sebab
jika ada dukun atau bomoh yang tahu menilik-nilik
nasib, pembohong... ." Sirahnya apabila Nabi Sulaiman,
memerintahkan jin untuk membina istananya, sehingga
Nabi Sulaiman meninggal pun jin tidak perasan/tahu.
Semasa itu Nabi Sulaiman duduk di kerusinya dengan
tongkat k ayu . Dan jin tekun membuat kerja di
hadapan-nya. Sehingga anai-anai memakan tongkatnya dan
tongkat tersebut reput dan jatuh serta Nabi Sulaiman
pun jatuh, maka barulah tahu oleh jin bahawa Nabi
Sulaiman telah mangkat.

8) Manusia juga dilarang membuang air di
lombong-lombong yang airnya tenang, terutama di waktu
tengah malam. Jin suka mandi di situ, waktu itu. Di
larang juga buang air di lubang-lubang (tanah).

9) Rumah-rumah yang lama tidak berpenghuni atau rumah
yang baru siap belum duduk lagi, jin suka tinggal di
situ. Sebelum duduk rumah baru, di galakkan membaca
surah Al-Baqarah, sehingga habis. Jin lari selama 3
hari. Tidak perlu tepung tawar bagai.... orang melayu
suka sangat menepung tawar !!!

10) Jika budak menangis tengah-tengah malam, azankan 7
~ 10 kali, jika tidak bacakan ayat Kursi dengan cara 9
kali henti (tekniknya) sebab beliau pernah jumpa orang
yang di rasuk.

* Kalau rajin..Tolong sebarkan maklumat ini kepada
saudara Muslim Muslimat yang lain. Ilmu yang
bermanfaat ialah salah satu amal yang berkekalan
bagi orang yang mengajarnya meskipun dia sudah mati...



dari sofian : tidak mengetahui dari sumber mana. dan tak dapat kredit kepada sesiapa yang menghantarnya.

3 Apr 2010

Taylor Swift - Love Story



We were both young when I first saw you
I close my eyes
And the flashback starts
I'm standing there
On a balcony in summer air

See the lights
See the party, the ball gowns
I see you make your way through the crowd
And say hello, little did I know

That you were Romeo, you were throwing pebbles
And my daddy said stay away from Juliet
And I was crying on the staircase
Begging you please don't go, and I said

Romeo take me somewhere we can be alone
I'll be waiting all there's left to do is run
You'll be the prince and I'll be the princess
It's a love story baby just say yes

So I sneak out to the garden to see you
We keep quiet 'cause we're dead if they knew
So close your eyes
Escape this town for a little while

'Cause you were Romeo, I was a scarlet letter
And my daddy said stay away from Juliet
But you were everything to me
I was begging you please don't go and I said

Romeo take me somewhere we can be alone
I'll be waiting all there's left to do is run
You'll be the prince and I'll be the princess
It's a love story baby just say yes

Romeo save me, they try to tell me how to feel
This love is difficult, but it's real
Don't be afraid, we'll make it out of this mess
It's a love story baby just say yes
Oh oh

I got tired of waiting
Wondering if you were ever coming around
My faith in you is fading
When I met you on the outskirts of town, and I said

Romeo save me I've been feeling so alone
I keep waiting for you but you never come
Is this in my head? I don't know what to think
He knelt to the ground and pulled out a ring

And said, marry me Juliet
You'll never have to be alone
I love you and that's all I really know
I talked to your dad, go pick out a white dress
It's a love story baby just say yes

Oh, oh, oh, oh
'Cause we were both young when I first saw you
____________________________

Sedap didengar lagu ni.......
Enter a long URL to make tiny: