10 Nov 2011

=| Informasi : Apa itu KOD QR secara ringkas|=Kod QR Ialah satu bentuk evolusi kod bar dari satu dimensi kepada dua dimensi. Penggunaan Kod QR adalah sangat biasa di Jepun kerana keupayaan ini untuk menyimpan data yang lebih besar daripada kod bar, untuk mengekodkan maklumat dalam bahasa Jepun boleh menampung surat untuk kanji.

Kod QR telah mendapat penstandardan antarabangsa dan keseragaman bentuk Jepun ISO/IEC18004 dan JIS-X-0510 dan telah digunakan secara meluas oleh telefon bimbit di Jepun.

Kod QR kerja-kerja seperti hiperpautan fizikal yang boleh menyimpan alamat dan URL, nombor telefon, teks dan sms yang boleh digunakan dalam majalah, akhbar, pengiklanan,tanda-tanda luaran, kad perniagaan atau media lain. 


Atau dalam erti kata lain, secepat yang menghubungkan kandungan dalam talian dan luar talian kandungan. Kehadiran kod ini membolehkan penonton berinteraksi dengan media melalui telefon dengan cekap dan berkesan.

Pengguna juga boleh membuat dan mencetak kod QR mereka sendiri bagi orang lain untuk melawat salah satu ensiklopedia beberapa kod QR.
--------

Apa aku nak berkata : =

So aku dah ada link untuk generate Kod QR aku sendiri..kalau korang nak buat Kod QR sendiri boleh pergi ke  link ini...hehehee..

No comments:

Post a Comment

Enter a long URL to make tiny: