20 Jan 2016

=| TIPS : Tips Berkhemah Di Dalam Hutan |=

ILMU HUTAN - RUGI TAK BACA.!

Pengalaman masuk hutan, berkawan ngan bebudak asli ni, dan termasuk kengkawan yg memang askar, banyak benda yg saya belajar..iaitu,

Credit : tempatwisatamu.com
1. Lumut Taik Kera. Kalau kita jalan diwaktu malam, terutama di hutan padat dekat dgn air terjun atau sungai (mcm kes saya kat Janda Baik), bila kita jalan dalam gelap, kita akan nampak ada benda2 bercahaya warna hijau..ala2 benda yg pendarcahaya. Benda yg bercahaya tu ialah lumut taik kera, bila siang tak nampak apa2, bila malam dia akan keluarkan cahaya walaupun dgn skit bantuan cahaya dr bulan bintang. Yg bestnya, lumut ni hanya tumbuh didenai (laluan binatang atau orang), so kalau sesat..ikut je laluan ni diwaktu malam, insyaAllah..tak langgar pokok.

15 Jan 2016

=| Personal : Year 2016 |=

Assalammualaikum...
Lama tak sempat nak update di blog ini..apa-apa pun belom terlambat nak ucapkan Selamat Tahun Baru 2016...

Tahun ni punya perancangan :

## Jalan-jalan keliling malaysia

## Casting di lubuk-lubuk ikan yang menarik

## Hiking

## Dan beberapa kejutan lain

Selamat berblogging.ada masa teman update lagi yooo..

##CUTI-CUTI##MALAYSIA##

#Live #Life #Love

Jom plan cuti





@Sofian_Akasah©
Enter a long URL to make tiny: